Volvo XC 40 uitgeroepen tot Europese wagen van het jaar

De Volvo XC40, die sinds november vorig jaar van de band rolt in de Gentse Volvo-fabriek, is uitgeroepen tot “Europese auto van het jaar”. Dat werd bekendgemaakt in de aanloop naar het autosalon van Genève.
De XC40 is een compacte terreinwagen (SUV). Het is het eerste model dat in Gent wordt gebouwd op het nieuwe platform voor compacte wagens (CMA-platform of Compact Modular Architecture). Het is de eerste keer dat de Zweedse autobouwer in de prijzen valt bij de jaarlijkse verkiezing.

“Deze erkenning zal ons zeker helpen” verklaarde Hakan Samuelsson, de directeur van Volvo Cars. Hij benadrukte dat het de eerste keer is dat het Zweedse premium-merk deze prijs, die uitgereikt wordt sinds 1964, ontvangt.

Vorig jaar ging de titel naar de Peugeot 3008, die overigens de eerste SUV was die deze fel begeerde trofee binnen wist te halen.

De overige genomineerden waren: Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, BMW 5-Series, Citroën C3 Aircross, Kia Stinger en Seat Ibiza.

Deze overwinning van een SUV model toont nogmaals de sterke dominantie van deze categorie op de Europese en wereldmarkt aan. Inmiddels vertegenwoordigen de SUV’s een derde van de verkopen.

Volvo verkocht in het voorbije jaar 570.000 voertuigen, een nieuw record voor het merk en een stijging van 7% ten opzichte van het voorgaande jaar. In China stegen de verkopen met 25%, waardoor dit de belangrijkste afzetmarkt voor het merk blijft.

“De XC40 is gebouwd op een nieuw platform dat samen met Geely is ontwikkeld. Later zal het model ook in plug-in hybride en volledige elektrische versie beschikbaar zijn” verklaarde M. Samuelsson nog.

De “Europese auto van het jaar” wordt gekozen door een jury van zestig Europese autojournalisten uit 23 landen.

(Bron : Belga)

Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter